L’Art irreductible. Miratges de l’Art Brut

Exposició: L'Art irreductible

La Model de Barcelona exposa obres d’interns psiquiàtrics i artistes amb malaltia mental per explorar i redefinir el concepte ‘Art Brut’.

El proper dimarts, 13 de novembre, a les 11 hores, a l’edifici de La Model (Entença 155) el Primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, presentarà l’exposició «L’art irreductible: Miratges de l’Art Brut». La mostra ha estat comissariada per Mery Cuesta –que també participarà a la presentació– i està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Setba, la Fundació Bassat, la Fundació Sant Pere Claver, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró.

L’exposició «L’art irreductible: Miratges de l’Art Brut» revisa el concepte Art Brut a partir de la seva recuperació històrica per tal de redefinir-lo, en el marc de la societat actual, i defensar la integració social de persones que conviuen amb la malaltia mental, lluitant contra l’estigma que pateixen.

Durant el recorregut s’explorarà la creació asilar, amb material gràfic i documentació històrica de dues institucions: la presó Model i el Frenopàtic de les Corts; les col·leccions mèdiques, amb obres de pacients dels Doctors Obiols i Sarró; i la malaltia mental avui, amb peces de la col·lecció Sant Pere Claver. L’exposició comptarà també amb la presentació de l’escultura participativa «Milcaps», ideada pel creador Marcel·lí Antúnez i realitzada per un col·lectiu de persones que conviuen amb trastorns mentals de l’Hospital de Mataró, Alterarte, el Centre d’Higiene Mental de les Corts, estudiants de La Llotja i alumnes de batxillerat de diversos centres de Mataró.

Posteriorment, a partir del 22 de novembre, la mostra «L’Art irreductible» aterrarà a la Nau Gaudí de Mataró per reflexionar sobre els miratges de l’art brut, amb obres de la col·lecció Bassat en diàleg amb peces seleccionades per la comissària de l’exposició. Un trajecte que comença a la quarta galeria de l’antiga presó Model i acaba a la vella fàbrica de Mataró, convertida en espai museístic.

Dates: Del 13 de novembre al 17 de febrer de 2019

La Model (Entença 155, 08029 Barcelona) · Com arribar
Horari: divendres de 15h a 18h, dissabtes de 10h a 18h i diumenges de 10h a 13h.

Nau Gaudí (C.Cooperativa 47, 08302 Mataró) · Com arribar
Horari: De dimarts a divendres de 17h a 20h
Dissabtes de 11h a 14h. i de 17h a 20h
Diumenges i festius d’11h a 14h.